EXPOSICIONS

Aquí podeu veure les exposicions itinerants que Molècula SL gestiona. Totes elles es cedeixen a Museus, Ajuntaments i entitats culturals per un període màxim entre 6 i 8 setmanes segons disponibilitat. Es cobren les despeses de muntatge, desmuntatge i transport.


---


L'ART DE LA CIÈNCIA
JORDI SABATER PI
(NOVETAT)


Jordi Sabater Pi (Barcelona, 2 d’agost de 1922 - 5 d’agost de 2009), serà recordat per la troballa del Floquet de Neu, el goril·la albí que va viure gairebé 40 anys al zoo de Barcelona. Però Sabater Pi és molt més que el descobridor d’un animal “mediàtic”.
Sabater Pi va ser un científic reconegut internacionalment pels seus descobriments sobre les eines dels ximpanzés, sobre la cultura de tribus com la dels Fang, per haver treballat amb Diane Fossey... però el que més ens interessa de la seva faceta científica és la seva capacitat d’observació, que ell considerava la base del coneixement.
En aquesta exposició volem descobrir el Sabater artista, dibuixant, fotògraf, observador del detall; Jordi Sabater apuntava en les seves llibretes, de manera incansable, apunts anatòmics, mesures, colors, retrats, tatuatges, expressions.

Farem un repàs del que ha significat el dibuix científic, una eina imprescindible d’observació i d’anàlisi, que mai podrà ser superada en la obtenció de coneixement, i que cal, més que mai, tornar a recuperar com a disciplina de formació dels nostres futurs científics.


Una producció del Museu d'Història de Catalunya, Universitat de Barcelona i Didpatri, 2019.
Comissariat: Josep Oriol Sabater i Coca.
Exposició en itinerància a partir del maig de 2019.  Fins al moment s'ha pogut veure a  l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries (febrer-març 2020).

Properament es podrà veure a Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet (novembre-desembre de 2020), a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa (Del 10 de gener al 8 de març de 2021), al Museu del Poblat ibèric de ca n'Olivé de Cerdanyola del Vallès (Del març-juny 2021), i al Museu Darder de Banyoles (octubre-desembre 2021).
Properament a: l'Antiga Caserna de Martorell (gener-març 2022), ...


---

PEDRES I BARRAQUES
LES CONSTRUCCIONS EN PEDRA SECA
(NOVETAT)



L’exposició “Pedres i barraques. Les construccions de pedra seca” ens introdueix en l’apassionant món d’un patrimoni oblidat durant molts anys: les construccions amb pedra sense lligar; una tècnica ancestral, amb orígens antiquíssims, que ha perdurat en moltes zones de les nostres contrades en forma de marges, de cabanes i barraques.
És estrany que no hi hagi mostres d’aquesta manifestació de l’arquitectura popular i tradicional en qualsevol dels nostres pobles.
L’exposició fa un repàs de les tècniques, dels materials, de les formes i de les persones... que intervenen en la seva construcció; d’una manera didàctica i molt visual, amb fotografies de gran format.

S'ha pogut veure a: al Can Balaguer del Porxo de Súria, al Celler Cooperatiu de Rubí (octubre-desembre 2019), a la seu del COAC de Manresa (febrer 2020), i al Museu del Turisme de Calella (juliol-novembre). Properament es podrà veure a Viladecans.


Una producció de l'Ajuntament de Súria i Molècula, 2018.
Comissariat: Albert Fàbrega.
Exposició en itinerància. Properament es podrà veure a Viladecans (febrer-març 2021).

Descarrega dossier 

---

MARCA HISPÀNICA.


En els primers decennis del segle VIII, poc abans de la fi del califat omeia de Damasc, els musulmans han arribat al cor d’Europa i a les portes de la Índia i la Xina. La coronació de Carlemany a Roma l’any 800 com a emperador dels francs és adoptada com la data d’inici de l’imperi carolingi, encara que la formació del gran regne franc és anterior: de l’època dels monarques merovingis i, sobretot, de les conquestes dels fundadors de la dinastia carolíngia: Carles Martell i Pipí el Breu, pare de Carlemany. La Marca Hispànica —o conjunt de comtats carolingis de terres catalanes— és l’orígen de la futura Catalunya. L’ofensiva franca no aconsegueix dominar el límit de l’Ebre i els comtes de Barcelona trigaran tres-cents cinquanta anys a arribar-hi. Per la banda de ponent, el domini carolingi no assoleix tampoc els grans rius Segre i Cinca i, als Pirineus, amb prou feines controla les altes valls del Pallars i la Ribagorça.

Una producció de Didpari, 2017.
Comissariat: Victor Hurtado.
Exposició en itinerància a partir del desembre de 2017. 

S'ha pogut veure al Museu de Sant Boi de Llobregat, al Museu Castell de Rubí, al Museu de l'Esquerda de Roda de Ter, al Museu Arqueològic de Catalunya d'Ullastret a Can Balaguer del Porxo de Súria, i al Museu Arqueològic de Banyoles.

Properament es podrà veure, i al Museu del Poblat ibèric de ca n'Olivé de Cerdanyola del Vallès  (Del novembre 2020-febrer 2021), Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat (febrer-maig 2021).


SOTA LES BOMBES


Al llarg de tota la Guerra Civil, es va viure un setge aeri permanent en què, per primera vegada a la història, s’atacava la rereguarda per destruir les indústries de guerra i per terroritzar la població civil. Sota les bombes, una exposició itinerant basada en el llibre del mateix nom publicat per Angle Editorial, 2017, il·lustra aquesta guerra aèria sense precedents, amb documentació i imatges de l’època, sovint inèdites, per mostrar la crueltat de la guerra i els esforços del poble per sobreviure.

S'ha pogut veure al Museu d'Història de Tarragona, al Museu de Sant Boi de Llobregat, a l'antic refugi antiaeri de Martorell, al Museu de Granollers, a la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i a  l'espai Excèntric del Prat de Llobregat

Una producció de Didpari, 2018.
Comissariat: David Íñiguez i David Gesalí.
Exposició en itinerància a partir del gener de 2018. 
Properament es podrà veure a:


---

QUAN LES PEDRES PARLEN.
MEGALITISME A CATALUNYA


Els megàlits són unes de les restes arqueològiques més singulars del nostre passat. Els trobem repartits arreu del territori i des de molt antic van despertar l’interès dels primers arqueòlegs. Perquè trobem megàlits arreu del territori? Qui i com es construïen? Per a què servien? On en podem trobar? Totes aquestes preguntes busquen respostes en aquesta exposició itinerant.

L’exposició va ser inaugurada el febrer de 2016 al Museu d'Arqueologia de Catalunya, i també s’ha pogut veure a: Museu de Sant Boi de Llobregat, i al Museu Diocesà de Solsona, al Museu del Suro de Palafurgella la Sala Arimany de Canovelles, a can Balaguer del Porxo de Súria, al Centre Cívic el Roure de  Begues, a l'Eco-Museu la Farinera de Castelló d'Empúries, i al Museu Castell de Rubí.


Disponible.
---


NEANDERTALS A CATALUNYA 




Neandertals a Catalunya és una revisió didàctica de l’estat de la recerca sobre l'homo sapiens neanderthalensis al món, i més concretament, a Catalunya; on darrerament han aparegut nous fòssils que ens fan replantejar la seva presència a casa nostra. A l’exposició es responen qüestions com ara què menjaven, com era el seu entorn, quin pensament simbòlic podien tenir, quines connexions genètiques tenim amb ells.

L’exposició va ser inaugurada el juny de 2013 a l’edifici Miramar de Sitges, i també s’ha pogut veure a: Sitges, el Museu de GranollersMuseu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, a la Biblioteca Central de Castelldefels, al Museu i Poblat ibèric de Ca n’Olivé de Cerdanyola del Vallèsal Parc Arqueològic de les Coves de Serinyà, a la Sala d’exposicions del Centre Cultural de Martorell,  al Museu Deu de el Vendrell, 
al Centre d'Art i d'Història Hernández Sanz de Maó, a la Sala Montsuar de l'IEI a Lleida, al Museu de Molins de Rei, al Centre Cívic el Roure de Begues, al Museu de Sant Boi de Llobregatal Museu del Monestir de Sant Cugat i al Museu de can Serra de Mataróal Museu Castell de Rubíal Museu de Montcada i Reixacal Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, a l'Arxiu del Prat de Llobregat, al Museu del Suro de Palafurgell, a la Fundació Pinnae de Vilafranca de Penedès i al Museu Salvador Vilaseca de Reus,  a l'Espai de Cultura de la Fundació 1895 de Sabadell i a la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, i a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa (Del 10 de gener al 8 de març de 2020). 

Properament es podrà veure:

Descarrega Dossier

---

PERE CATALÀ I PIC. FOTOGRAFIA, PATRIMONI I AVANTGUARDA
(NOU FORMAT)


L'exposició dedicada a Pere Català i Pic, un dels exponents més importants de la fotografia catalana, ens permet explicar la quotidianitat de l’ofici i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual, d’un self-made man.
Català Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell «Aixafem el feixisme», però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda i cap d’edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.
Aquesta exposició itinerant és una iniciativa del grup de recerca DIDPATRI de la Universitat de Barcelona, de petit format és ideal per a sales de museus i centres d’interpretació d’entre 100 i els 120 metres quadrats.

Una producció de DIDPATRI, 2017.

S'ha pogut veure a la Biblioteca Popular de Valls, al Museu d'Art Modern de Tarragona, al Festimatge de Calella, i a Can Sisteré de Santa Coloma de Gramenet al Manactec de Terrassa, i al Monestir de Santa Maria Santes Creus, a l'Espai Obert del Museu de Granollers, al Museu de la Torneria de Torelló, a can Balaguer del Porxo de Súria i a l'Alcúdia (Mallorca), i al Centre d'Art Sa Quartera d'Inca (febrer 2020), i a la Casa de la paraula de Santa Coloma de Farners (agost.octubre 2021)..


Disponible. Properament es podrà veure a:

---


Més informació a:
Tel. 666 690 014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada